آش دوغ اردبیل و قره داغ این پیش غذا ریشه در اعصار اردبیل و قره داغ دارد. به تبعیت از این آش، آش های دیگری همانند آش دوغ قره داغ در دیگر مناطق ایران با ذائقه متناسب با آن منطقه نیز پخته می گردد. آش دوغ از پیش غذاهایی است که در بیشتر خانواده های قره داغ و اردبیل مورد استفاده قرار میگیرد. تجربه در درست کردن این آش از مهمترین فاکتورها می باشد. در بیشتر موارد آش دوغ با آش ماست اشتباه گرفته می شود. آش دوغ صرفا با دوغ محلی یا دوغ پاستوریزه درست میگردد.
مواد لازم آش دوغ :
مواد لازم
|
اندازه
|
مقدار / کالری
|
ماست پرچرب
|
2 لیتر
|
100 گرم / 55 کالری
|
دوغ محلی
|
2 لیتر
|
100 گرم / 15 کالری
|
برنج
|
1 پیمانه
|
100 گرم / 360 کالری
|
نخود پخته
|
1.5 پیمانه
|
100 گرم / 45 کالری
|
تره و گشنیز پاک شده
|
نیم کیلو
|
100 گرم / 25 کالری
|
طرز تهیه آش دوغ :
- *. ابتدا ماست را با همزن آنقدر هم بزنید تا کاملا شل شود، به مدت 5 تا 10 دقیقه با همزن برقی یا دستی سپس کم کم دوغ را به آن اضافه کرده و باز هم می زنیم تا کاملا شل و یکدست شود.تخم مرغ را داخل مخلوط دوغ شکسته و باز هم هم می زنیم تا کاملا تخم مرغ باز شود. تخم مرغ از بریدن دوغ در زمان پخت جلوگیری می کند.مخلوط دوغ و تخم مرغ را که کاملا یکدست شده روی حرارت زیاد اجاق قرار می دهیم و با قاشق چوبی هم می زنیم. استفاده از قاشق چوبی به این دلیل پیشنهاد می شود که اینآش نیاز به هم زدن طولانی مدت روی شعله دارد و چون دسته قاشق چوبی کمتر داغ می شود دستتان نمی سوزد.
- *. در همین زمان یک پیمانه برنج خام را شسته و داخل مخلوط دوغ روی حرارت می ریزیم. دائم هم می زنیم تا دوغ نبرد و شعله را هم روی زیاد نگه می داریم. آنقدر هم می زنیم تا برنج نسبتا بپزد و غلظت دوغ طوری باشد که رد آن روی قاشق چوبی بماند و کم کم آش شروع به قل قل کند. حدودا 20 دقیقه تا رسیدن به این مرحله طول می کشد.در این زمان برای جلوگیری از سر رفتن آش کمی و تنها کمی شعله را ملایم می کنیم، توجه داشته باشید که اگر زیادی شعله را کم کنید دوغ می برد.
- *. وقتی آش شروع به قل قل کرد تره و گشنیز خردشده را به آن اضافه می کنیم. توجه داشته باشید که جعفری اضافه نکنید که طعم آش را به کلی عوض می کند.برخی کمی شوید هم به سبزیجات اضافه می کنند. اما اگر برگ سیر دم دستتان دارید کوتاهی نکنید و با سبزیجات همراه کنید تا آش طعم بهشتی بگیرد. وقتی رنگ سبزی آش کمی تیره شد و در واقع پخت نخود پخته را اضافه می کنیم.نمک را در این مرحله به آش اضافه می کنیم. اگر از ابتدا نمک را اضافه کنیم باعث می شود دوغ ببرد.
- *. 15 تا 20 دقیقه پس از این مرحله آش شما آماده است. پس از اضافه کردن سبزی و نخود دیگر لازم نیست دائم آش را هم بزنید. در نهایت توجه داشته باشید که آش دوغ رقیق است پس اجازه نکنید.آنقدر قل بخورد تا برنج آن را غلیظ کند.برخی دوست دارند آش را با کوفته قل قلی بخورند. گوشت چرخ کرده را با کمی پیاز و نمک و بدون زردچوبه ورز داده و بصورتکوفته های ریز سرخ کنید و همراه با آش سرو کنید.11. توجه داشته باشید که در نهایت رنگ آش بایستی سفید باشد به همین دلیل از اضافه کردن زردچوبه و هر ماده رنگ دهنده دیگر خودداری کنید.
خواص گشنیز :
- *. من ((گشنیز)) هستم ! اسم من گشنیز است . به من جلجلان هم گفته اند. اعراب کسیره و کزیره مى گویند. من از آن دسته گیاهان هستم که خاصیت میکرب کشى دارم ، و از سرایت امراض عفونى جلوگیرى مى کنم . پزشکان قدیم به مبتلایان به ابله دستور مى دادند که براى جلوگیرى از سرایت به آن چشم ، آب مرا در اطراف پلک بمالند، و براى جلوگیرى از سرایت حصبه به اطرافیان نیز دستور مى دادند که از من استفاده کنند. شما هم مى توانید در مواقعى که یک بیمارى همه گیر پیدا مى شود، به سراغ من بیاید.
یک آش دوغ محلی و اصیل را با این دستور بچشید.
:: بازدید از این مطلب : 314
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0